č. 974

Sychrov

Věžový vodojem, stojící
Zásobování provozně specifického areálu
Rok výstavby: 
1891
Výška: 
24 m   
Projektant: 
František Wordren
GPS:
50°37'43.211"N15°5'39.949"E

Na některých panských sídlech bychom našli vodovody mnohem dříve, než se v nich objevily věžové vodojemy (např. na zámku Lemberk). Jejich majitelé si tím zajišťovali vodu nejen pro svou každodenní potřebu, ale také například pro napájení hospodářských stavení, provozní účely, závlahy zámeckých parků a zahrad nebo pro vodní prvky v nich umístěné. Zámecké areály se mnohdy vyznačovaly značnou rozlohou, takže věžové vodojemy, které se v nich objevily v druhé polovině 19. století, mohly být součástí rozsáhlejšího a složitějšího vodovodního systému s dalšími nádržemi umístěnými v podkrovních prostorách nebo v zámeckých věžích. Navrhovány byly zpravidla v historizujícím stylu odpovídajícím architektuře daného zámeckého areálu a objemy nádrží dosahovaly jednotek až desítek metrů kubických. Nakonec zde však nenašly většího uplatnění.

Zajímavý je v tomto směru věžový vodojem sychrovského zámku výšky 24 metrů (měřeno od přízemí objektu). Objekt realizovaný roku 1891 vyprojektoval stavitel František Wordren. Jedná se o stavbu kruhového půdorysu, který byl u věžového vodojemu na našem území užit patrně vůbec poprvé. Stavba s novogotickými historizujícími prvky je ve své nosné části tvořena kamenným neomítaným zdivem. Do objektu se vstupuje kamenným schodištěm a dveřmi v novogotickém ostění. Nad obvodovým pásovým prvkem dříku osm metrů nad okolním terénem jsou na čtyřech stranách dvoj okna v gotizujícím stylu. Opláštění akumulačního prostoru nesené krakorci je zděné z režných cihel a členěné štukovými plochami s úzkými okenními otvory. Objekt zakončuje kuželová střecha (resp. jde o vícestranný jehlan) s výraznou lucernou.

Přístup pod nádrž je zajištěn kamenným točitým schodištěm s ocelovým zábradlím, na ochoz kolem nádrže vede průlezný otvor osazený ocelovým žebříkem. Ocelová válcová nádrž s rovným dnem o teoretickém objemu 23 m3 je nesena třemi ocelovými nosníky a rozváděla v minulosti vodu čerpanou z řeky Mohelky do vodních prvků umístěných v zámeckém parku a do skleníků. Samotný zámek byl zásobován druhým vodovodním systémem, jehož nádrže byly umístěny do zámeckých věží.

Zdroje informací:

JIROUŠKOVÁ, Šárka: Zahradní vodovod v areálu zámku Sychrov. Zprávy památkové péče 55, 1995, č. 10, s. 383.

KOLKA, Miroslav – PEŘINA, Ivan: Stavební vývoj vodárenských objektů v areálu zámku Lemberk. Fontes Nissae = Prameny Nisy 17, 2016, č. 2, s. 69–87.