č. 9

Benátky nad Jizerou

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1930
Výška: 
30 m   
Architekt: 
František Janda
Stavitel: 
Lanna, akciová stavení společnost v Praze
GPS:
50°17'52.898"N14°50'5.231"E

Nepřehlédnutelnou dominantou nad Benátkami nad Jizerou je 30 metrů vysoký věžový vodojem dokončený roku 1930 pražskou firmou Lanna. Původní stroze vypadající podoba věžového vodojemu nebyla realizována a přistoupilo se tak k velmi zdařilému architektonickému návrhu architekta Františka Jandy. Ten pojal benátský vodojem v konstruktivistickém duchu v podobě čtyř dominantních z vnějšku zaoblených železobetonových pilířů doplněných v nosné části neomítaným zdivem a nesoucích válcovou železobetonovou nádrž s rovným dnem o objemu 240 m3. Objekt je zakončen plochou střechou. Přístup pod nádrž zajišťuje betonové segmentové schodiště doplněné revizními lávkami, nad nádrž vede jejím středem průlezná šachtice s ocelovým žebříkem.

Na vodojemu, který je stále v provozu, byly v roce 2009 zahájeny rekonstrukční práce. Během nich byla na střechu umístěna téměř devět metrů vysoká a 14 tun vážící ocelová konstrukce sloužící k upevnění velkého množství telekomunikační techniky.

František Janda je autorem celé řady věžových vodojemů u nás – například v Poděbradech, Kolíně, Jaroměři, Týništi nad Orlicí nebo v Bělé pod Bezdězem.

 

Zdroje informací:

Státní okresní archiv Mladá Boleslav (SOkA Mladá Boleslav), Archiv města Nové Benátky 1612–1945, i. č. 968.

Národní technické muzeum – Archiv architektury a stavitelství, Janda František 1910–1935, neinventarizováno.

PAVLÍK, Otakar: Věžové vodojemy na Mladoboleslavsku. Mladá Boleslav 2012, s. 46.