č. 811

Praha-Kbely

Víceúčelový objekt, stojící
Zásobování provozně specifického areálu
Rok výstavby: 
1928
Výška: 
43.4 m   
Architekt: 
Otakar Novotný, Jan Lauda
Stavitel: 
Ing. V. Diviš & Ing. J. Blažek, Praha
Zásobovaná oblast: 
Státní civilní letiště ve Kbelích
GPS:
50°7'21.083"N14°31'42.139"E

Pro státní civilní letiště ve Kbelích (dnes část Prahy) byl roku 1928 uveden do provozu 43 metrů vysoký maják nesoucí nádrž na užitkovou vodu sloužící potřebám areálu letiště. Navrhl jej architekt Otakar Novotný, který mu dal konstrukčně jedinečnou podobu. Nosnou část tvoří šest železobetonových pilířů směrem vzhůru se přibližujících k sobě a nesoucích ve výšce téměř 29 metrů železobetonovou nádrž typu Intze I o objemu 150 m3. Prostory mezi pilíři vyplňují skleněné tabule vložené do ocelové konstrukce. Hladký plášť akumulačního prostoru zdobí plastiky s leteckou tématikou od sochaře Jana Laudy, stavbu majáku s nádrží provedla firma Ing. V. Diviš & Ing. J. Blažek z Prahy.

Pro výstup k akumulaci slouží dvouramenné ocelové schodiště, v minulosti však bylo možné také použít elektrický výtah pro šest osob umístěný do středu věže (užití výtahu ve věžovém vodojemu není příliš časté, mohli bychom se s ním setkat také například ve věžovém vodojemu v Ostravě-Kunčicích nebo Ostravě-Vítkovicích). Nad nádrží, jejímž středem vede poměrně široká průlezná šachtice o průměru téměř šest metrů se schodištěm, je venkovní vyhlídkový ochoz. V samém vrcholu odstupňované střešní kopule věže se nachází plošina s reflektorem soustavy Barbier, Bénard & Turenne z Paříže o uváděné svítivosti „2‚75 mil. svíček“ a viditelnosti až do vzdálenosti 80 kilometrů. Pod plošinou s reflektorem je v kopuli strojovna výtahu.

Víceúčelový objekt majáku s vodojemem je dnes součástí znaku městské části Prahy 19 a od roku 2004 také kulturní památkou.

Zdroje informací:

BREBERA, Antonín: Maják na státním civilním letišti „Praha“. Zprávy veřejné služby technické 10, 1. listopadu 1928, č. 21, s. 630–632.