č. 800

Praha-Bubeneč

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1888
Výška: 
42 m   
Architekt: 
Jindřich Fialka
Stavitel: 
Karel Hübschmann / František Schlaffer
GPS:
50°6'0.503"N14°25'11.655"E

První městský věžový vodojem na území dnešní Prahy byl postavený roku 1888 na tehdejším katastru Holešovic‑Buben (*) v novorenesančním stylu podle návrhu architekta Jindřicha Fialky a je jediným pozůstatkem bývalého vodárenského komplexu přečerpávací stanice Hradčansko‑Bubenské. Postavili jej společně podnikatelé Karel Hübschmann a František Schlaffer. Do přízemí byla situována kovárna a skladiště, v prvním až třetím patře se nacházely byty strojníka a topiče a ve čtvrtém patře 21 metrů nad okolním terénem byla na ocelových nosnících uložena ocelová válcová nádrž na 200 m3 vody, kterou zásobovala výše položené objekty v katastru Holešovic‑Buben. Fasáda věžového vodojemu byla navržena s ohledem na plánovaný rozvoj okolní zástavby. Stavbě dominuje vyhlídkový ochoz obestavený arkádami s toskánskými sloupy nesený kamennými krakorci a dvoustupňová stanová střecha s rozměrnými vikýři na bocích, ukončená sloupkovým nástavcem s hodinami. Vodojem dosloužil poměrně brzy, roku 1913 byl odstaven z provozu.

Technicky výjimečným řešením věžového vodojemu bylo umístění továrního komína odvádějícího spaliny od parních kotlů do objektu. Komín procházel středem věžového vodojemu a tím pádem také ocelovou nádrží. Tímto řešením mělo být zajištěno, že komín nebude hyzdit okolní panorama a výhledy na Strahov a Petřín. Od zařízení pro úplné shoření spalin parních kotlů bylo očekáváno, že okolí nebude obtěžováno kouřem. Jak však dokládají některé dobové snímky, realita byla poněkud jiná.

Prostory pod nádrží, kde se původně nacházely byty vodárenských zaměstnanců, byly v 70. letech 20. století v souvislosti s demolicí okolních vodárenských objektů a výstavbou nových budov upraveny potřebám zařízení pro děti a mládež. Později se zde nacházela také čajovna. Mládeži slouží objekt z části dodnes, prošel však zásadní rekonstrukcí podle projektu architektonické kanceláře Petr Hájek ARCHITEKTI, s.r.o.

Jednotlivá patra bývalého vodojemu v současnosti propojuje kamenné schodiště, v jehož zrcadle je zavěšeno Foucaultovo kyvadlo. V prvním až třetím podlaží se nacházejí klubovny, nad nimi je pak situována knihovna s posezením. V posledním patře, kde bývala válcová nádrž, je společenský sál s instalovaným výstavním systémem a podlahou s elevací. Ta umožňuje vysouvat vzhůru některé podlahové segmenty, a vytvořit tak členitější výstavní prostor. Ve středu sálu, do tělesa bývalého komína, byla umístěna kabina periskopu, odkud lze pozorovat panorama města i noční oblohu. Přístupný je venkovní ochoz a po provozním schodišti také střešní krov.

Vodojem je stavebně propojen s přilehlými objekty. V nich je situován zejména prostorný multifunkční sál s audiovizuální technikou, jehož střecha slouží zároveň jako venkovní terasa.

Zdroje informací:

Archiv Pražských vodovodů a kanalizací, a.s., Pražské vodárny, i. č. 40.

Stavba přečerpávací stanice Hradčansko-Bubenské. In: ERBEN, Josef: Administrační zpráva obce královského hlavního města Prahy a spojených s městskou statistickou kommissí obcí sousedních Karlína, Smíchova, Král. Vinohradu a Žižkova za léta 1885 a 1886. Praha 1890, s. 58–67.

Stavební úřad Úřadu městské části Praha 7, Bubeneč, čp. 1000.

Stavba přečerpávací stanice hradčansko-bubenské. Národní listy 27, 5. září 1887, č. 243, s. 3.

PAVLANSKÝ, Jaroslav: Vývoj zásobování vodou hlav. města Prahy, pokračování. Plyn a voda 7, říjen 1927, č. 10, s. 233.

K zřízení přečerpávací stanice a vodojemu pro Hradčany. Národní listy 26, 1. června 1886, č. 151, s. 2.

HÁJEK, Petr: Rekonstrukce historického areálu letenské vodárny v Praze 7. Časopis Stavebnictví 12, 2018, č. 11, s. 34–41.

* Pozemky, na kterých byl věžový vodojem postaven, tehdy tvořily cíp katastru Holešovic-Buben. Ke katastru Bubenče byly připojeny až mnohem později v době druhé světové války. Katastrální mapy evidenční 1 : 2 880 - Čechy – Holešovice - Bubny - dříve Holeschowitz. Ústřední archiv zeměměřictví a katastru. [citováno: 14. srpna 2022]. Dostupné z: bit.ly/3zU43oy. Srov. i. SÚ Praha 7, Bubeneč, č. p. 1000.