č. 725

Ostrava-Vítkovice

Věžový vodojem, zbořený
Zásobování průmyslového areálu
Rok výstavby: 
1928
Rok demolice: 
1975
Výška: 
28 m   
Podnik: 
Vítkovické železárny
GPS:
49°49'15.717"N18°16'34.26"E

Provozu vítkovické válcovny trub situované naproti dolu Hlubina přes dnešní Místeckou ulici sloužil od roku 1928 28 metrů vysoký věžový vodojem otevřené ocelové nosné konstrukce. Válcová ocelová nádrž s rovným dnem na chladící vodu rourovny byla nesena ve výšce 20 metrů šesticí nosných pilířů z válcovaných profilů spojených nýtováním. Pilíře spočívaly na téměř pět metrů vysokých železobetonových sloupech, které procházely skrz železobetonovou sběrnou nádrž umístěnou přímo pod věžovým vodojemem. Přístup k nádrži zajišťovaly ocelové žebříky a podesty, středem nosné části byla vedená oplechovaná šachtice s potrubím. Kolem nádrže byl zřízen venkovní ochoz, další ochoz se pak nacházel nad nádrží.

Od roku 1960 byl vodojem mimo provoz a o 15 let později musel ustoupit rozšíření Místecké ulice a přesunu tramvajových kolejí na samostatné drážní těleso umístěné mimo silnici. Zbourán byl odstřelem a následně rozřezán.

Úvahy o způsobu odstranění stavby směřovaly od počátku k tehdy nejužívanější technologii destrukcí u velkých a netypických staveb – odstřelu. Technologie odstřelu však nebyla projektově jednoduchá. Vysoce brisantní průmyslová trhavina schopná dělit ocelové konstrukce nebyla pro průmyslové destrukce dostupná, nezbylo, než přikročit k náročné přípravě odstřelu. Dva krajní ocelové sloupy v ose pádu vodojemu byly upáleny ve vhodné výšce, chybějící část nahradila cihelná vyzdívka s horní betonovou roznášecí deskou. Po vytvrzení malty ve zdivu a betonové desce došlo k odstranění třetího, středního nosného sloupu na straně pádu věže. Tato část konstrukce až do chvíle odstřelu stála na dvou náhradních cihlových sloupech. Protější, tři zadní sloupy v bodu kácení podepřeli pomocnou nosnou ocelovou konstrukcí svařenou z trubek. Dva krajní sloupy přerušili ve výšce dvou metrů a střední asi půl metru nad patkou. Následovalo založení průmyslové trhaviny do předem vyvrtaných otvorů v provizorních cihlových podpěrách, jejich utěsnění a překrytí pryžovými pásy proti rozletu úlomků. Na silnici byly položeny ocelové desky do pískového lože proti poškození silnice a trubního systému pod povrhem vozovky. Odstřel byl proveden 13. dubna 1975 dopoledne.

Zdroje informací:

Archiv Vítkovice, a. s., Vítkovické těžířstvo, neiventarizováno.

Archiv Vítkovice, a. s., Vítkovice, s. p., neinventarizováno.