č. 723

Ostrava-Vítkovice

Věžový vodojem, stojící
Zásobování průmyslového areálu
Rok výstavby: 
1962
Výška: 
41 m   
Podnik: 
Vítkovické železárny
GPS:
49°49'7.083"N18°16'48.725"E

Věžový vodojem v areálu vysokých pecí Vítkovických železáren byl vystavěn na počátku 60. let 20. století. Sloužil k akumulaci vody pro vyrovnávání rozdílů mezi přítokem ze zdroje a skutečným odběrem nebo pro případ výpadku elektrického proudu chladicího okruhu vysokých pecí.

Přístup k nádrži válcovým železobetonovým uzavřeným nosným dříkem je zajištěn ocelovými žebříky. Ty vedou přes čtyři patra s železobetonovými podestami a zábradlími, v jejichž středu je kruhový otvor pro vedení potrubí. Ve čtvrtém patře se nosný dřík rozšiřuje a přechází v páté patro, které slouží jako armaturní komora pode dnem nádrže. Zde je do jejího dna zaústěno odběrné potrubí. Z armaturní komory vede středem nádrže kruhová průlezná šachtice, která je zakončena kruhovou plošinou nad nádrží. Voda se do železobetonové nádrže typu Intze I umístěné ve výšce 30 metrů o objemu 1 200 m3 a průměru téměř 15 metrů čerpala z řeky Ostravice. Z plošiny nad nádrží vede ocelový žebřík na nízkou kuželovou železobetonovou střechu vodojemu, ze které je dalším ocelovým žebříkem přístupný venkovní ochoz se zábradlím. Železobetonová nádrž je z vnějšku obložena neomítaným cihelným zdivem.  

Zachování 41 metrů vysokého vodojemu v areálu Dolní oblasti Vítkovice je připomínkou nepostradatelnosti vodního hospodářství v průmyslových provozech. Zajímavou stavbou je rovněž nedaleko stojící hasicí věž, která v minulosti sloužila k hašení koksu po jeho vytlačení z pece koksovací baterie.

Zdroje informací:

Archiv Vítkovice, a. s., Vítkovice, s. p., neinventarizováno.

Archiv Jiřího Poláka, neiventarizováno.