č. 708

Ostrava-Přívoz

Věžový vodojem, zbořený
Zásobování železničního areálu
Rok výstavby: 
1943
Rok demolice: 
2019
Výška: 
35.2 m   
Projektant: 
Ing. Dr. Josef Bureš
Železniční stanice/areál: 
Ostrava hlavní nádraží
GPS:
49°51'3.541"N18°15'33.529"E

V roce 1942 bylo firmě Ing. Dr. Josef Bureš z Prahy zadáno vypracování detailního projektu věžového vodojemu pro železniční stanici Moravská Ostrava hlavní nádraží (dnes Ostrava hlavní nádraží). Ten měl vyřešit nedostatečnou kapacitu čtyř nýtovaných nádrží umístěných ve druhém patře provozní budovy. Projekt musel být ještě v témže roce přepracován kvůli novému požadavku na úpravu střechy tak, aby byla odolná vůči malým zápalným leteckým pumám. Byl to požadavek zcela logický, neboť ostravská aglomerace byla pro německé okupanty významným průmyslovým centrem, a tudíž častým cílem spojeneckých náletů. Objekt byl zbořen v červenci roku 2019.

Věžový vodojem, jehož deset mohutných železobetonových pilířů uspořádaných po pěti do dvou soustředných kružnic neslo dvě soustředné kruhové železobetonové nádrže s rovným dnem o celkovém objemu 600 m3, tak dosáhl díky netradiční kuželové železobetonové střeše výšky 35 metrů. Stěny mezi vnějšími i vnitřními pilíři byly vyzděny do kruhového půdorysu neomítaným cihlovým zdivem, středem vnitřního dříku vedlo točité betonové schodiště s podestami. Pod nádržemi byl armaturní prostor. Dno se nacházelo 17 metrů nad okolním terénem, nad nádrže se přistupovalo středovou průleznou válcovou šachticí o průměru 195 cm. Nad nádržemi byla provedena železobetonová lávka a po obvodu vnější nádrže ochoz. Válcové opláštění akumulačního prostoru bylo z železobetonu. Dřík, armaturní komora pod nádržemi a prostor nad nádržemi byl osvětlen několika okenními otvory s luxfery.

Podle Burešova projektu byl postaven také zcela identický věžový vodojem pro železniční stanici v Přerově. Ačkoliv i zde byl požadavek na úpravu střechy odolné leteckým pumám, byl nakonec vodojem postaven dle původního návrhu s rovnou střechou.

Zdroje informací:

Národní archiv, Ministerstvo železnic I, Praha 1918–1945, i. č. 1142.

ZEMAN, Jaroslav – SLÁDEK, Pavel – LEŠTINSKÝ, Mojmír – JEDZINIAK, Ladislav – KRYSTYNÍK, František: Lokomotivní depo Ostrava. Ostrava 2017, s. 39.