č. 696

Ostrava-Mariánské Hory

Věžový vodojem, stojící
Zásobování průmyslového areálu
Rok výstavby: 
1928
Výška: 
38 m   
Architekt: 
Bohumil Hübschmann
Podnik: 
Československé továrny na dusíkaté látky v Moravské Ostravě
GPS:
49°50'14.591"N18°13'48.117"E

V polovině 20. let 20. století bylo rozhodnuto o výstavbě Československé továrny na výrobu dusíkatých látek z koksárenského plynu a ze vzduchu v prostoru průmyslového areálu jámy Ignát v Ostravě-Mariánských Horách. Čeští zástupci v přípravném výboru se ohradili proti tvrzení jeho prezidenta George Güntera, že v Československu nepůsobí osobnost, která by byla schopna navrhnout takový průmyslový podnik, a doporučili jako projektanta uznávaného architekta průmyslových staveb Bohumila Hübschmann. Ten se ve svém návrhu snažil skloubit zásady racionalismu, nového klasicismu a tradice s kuboexpresionistickými prvky. U ostravského areálu je rovněž patrný vliv holandské architektury, konstruktivismu a purismu. Projektové práce proběhly v letech 1926–1927, stavba byla zahájena v únoru 1927. Součástí areálu byl také 38 metrů vysoký věžový vodojem.

Nosnou konstrukci vodojemu tvoří železobetonový skelet uzavřený cihlovým neomítaným zdivem. V šestém patře vodojemu ve výšce 28 metrů nad okolním terénem byla uložena železobetonová nádrž čtvercového půdorysu s rovným dnem o objemu 250 m3 užitkové vody, která se do ní čerpala z řeky Odry a sloužila k různým druhům spotřeby. Nad ní byla situována válcová železobetonová nádrž na vodu pitnou o objemu 33 m3.

Věžový vodojem s ostatními budovami továrny sjednocuje železobetonový skelet s kombinací omítaných ploch, režného zdiva a motivů prolamování. Jedná se o zdařilou ukázku architektonického provedení věžového vodojemu v průmyslovém podniku v jednotné koncepci celého areálu.

Zdroje informací:

Archiv města Ostravy, Okresní úřad Moravská Ostrava 1855–1941, neinventarizováno.

Zemský archiv v Opavě, Československé továrny na dusíkaté látky, a. s., Moravská Ostrava 1921–1946, neinventarizováno.

Archiv BorsodChem MCHZ, s.r.o., neiventarizováno.

RYŠKOVÁ, Michaela: Chemický průmysl ostravské aglomerace. Československé továrny na dusíkaté látky v Moravské Ostravě. Zprávy památkové péče 57, 1997, č. 5–6, s. 142–143.

STRAKOŠ, Martin: Průmyslové stavby a osobnost architekta Bohumila Hypšmana. In: Kolektiv autorů: Meziválečná průmyslová architektura. Brno 2005, s. 96–101.