č. 688

Ostrava-Kunčice

Věžový vodojem, stojící
Zásobování průmyslového areálu
Rok výstavby: 
1972
Výška: 
71.2 m   
Podnik: 
Nová huť Klementa Gottwalda
GPS:
49°47'34.48"N18°18'51.338"E

Věžový vodojem z roku 1972 stojící v areálu firmy Liberty Ostrava, a.s., slouží k akumulaci vody pro osobní hygienu zaměstnanců (sprchy). Svou výškou 71,2 metrů je mimo víceúčelové stavby továrních komínů s vodojemy nejvyšším věžovým vodojemem na našem území. Ocelová válcová nádrž o objemu 1 300 m3 je nesena železobetonovým dříkem. Dno nádrže se nachází 60 metrů nad úrovní okolního terénu, přístup na ochoz pod nádrž je zajištěn ocelovým segmentovým schodištěm a výtahem pro pět osob (jedná se výjimečné řešení dopravy osob a materiálu ve věžovém vodojemu; výtah byl realizován také ve věžovém vodojemu Vítkovických železáren v Ostravě-Vítkovicích a ve víceúčelovém objektu kbelského letiště). Středem nádrže vede průlezná šachtice s ocelovým žebříkem, která je ukončena až na střeše vodojemu a do nádrže se z ní vstupuje po lávce.

Vertikála novohuťské věžového vodojemu byla pojata architektonicky poměrně zdařile – železobetonové konzole nesoucí vyhlídkový ochoz pod nádrží jsou provedeny jako obloukové a v zaobleném tvaru kolem prostoru akumulace pak na ně v opačném směru navazují obvodové pásové ocelové prvky.

Voda je před čerpáním do nádrže upravena ClO2 nebo plynným chlorem. Z bezpečnostních důvodů je proto výstup nad nádrž povolen pouze s plynovou maskou. Zároveň se dotyčná osoba musí zajistit k zábradlí, aby nedošlo k pádu do nádrže.

V roce 2002 proběhla rekonstrukce vodojemu. Byly vyměněny zkorodované plechy a na některých místech byla opravena opadávající omítka. Vodojem rovněž dostal nový sanační nátěr. Nádrž byla z vnitřní strany zesílena novými plechy, přičemž původní plechy zůstaly na místě.

 

Zdroje informací:

Archiv Liberty Ostrava, a.s., neinventarizováno.

RASZKA, V: Novohuťáci se nemusí bát, že by se po směně neměli v čem umýt. Oprava vodojemu. Nová huť, 14. srpna 2002, č. 16, s. 5.

Na základě sdělení Jiřího Blažka, podnikového vodohospodáře.