č. 682

Ostrava-Zábřeh-Hulváky

Věžový vodojem, zbořený
Zásobování průmyslového areálu
Rok výstavby: 
1913
Podnik: 
Vítkovické železárny
GPS:
49°49'25.51"N18°15'7.71"E

Vítkovické železárny měly ve svých areálech několik věžových vodojemů s ocelovou příhradovou nosnou konstrukcí. Neustále se zvyšující objednávky hutního materiálu pro železnici, energetickou infrastrukturu či těžební závody a stoupající požadavky zbrojního průmyslu byly příčinou k rozhodnutí vedení podniku o výstavbě provozu nové ocelárny a válcovny. S výstavbou bylo započato v roce 1909 u osady Hulváky na katastru Zábřehu nad Odrou (dnes součást Ostravy).

Součástí systému vodního hospodářství areálu byl od roku 1913 věžový vodojem s ocelovou příhradovou. Přízemní část u paty vodojemu na šestibokém půdorysu byla uzavřená a zastřešená. Směrem vzhůru zužující se nosná část nesla jednu válcovou ocelovou nádrž s rovným dnem na 110 m3 chladící vody. Přístup k nádrži zajišťovaly ocelové žebříky a plošiny, středem konstrukce vedlo potrubí. Každá stěna šestibokého opláštění akumulačního prostoru byla osazena jedním okenním otvorem, objekt zakončovala jehlanová střecha s lucernou.

Kapacita nádrže vodojemu však rozšiřujícímu se provozu záhy nedostačovala a tak bylo roku 1918 rozhodnuto o výstavbě dalšího, a dá se říci na svou dobu výjimečného, věžového vodojemu.

Věžové vodojemy s nosnou příhradovou ocelovou konstrukcí byly typické právě pro oblast Ostravska (v jiných částech České republiky nejsou evidovány). Jedny vůbec z prvních doložených byly postaveny pro potřeby hutě Žofie v Moravské Ostravě a pancéřové tratě, která se nacházela nedaleko nové ocelárny.

Zdroje informací:

Archiv Vítkovice, a. s., Vítkovické těžířstvo, i. č. 264, 268.

HROMEK, František: Sto let výroby oceli v Nové ocelárně ve Vítkovicích. Hutnické listy 66, 2013, č. 2, s. 74.

MATĚJ, Miloš – KORBELÁŘOVÁ, Irena – TEJZR, Ludvík: Kulturní dědictví Vítkovických železáren. Ostrava 2019, s. 30.