č. 677

Osečany

Víceúčelový objekt, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1927
Výška: 
10 m   
Projektant: 
Ing. Jaroslav Matička, Praha-Karlín
Stavitel: 
Ing. Jaroslav Matička, Praha-Karlín
GPS:
49°41'52.662"N14°26'16.855"E

Některé objekty, ve kterých byla na nosné konstrukci umístěna nádrž nebo nádrže, mohly plnit také jinou funkci nesouvisející s vodárenským provozem‚ která rovněž vyžadovala výškově řešenou stavbu. K unikátnímu spojení sakrální (zvonice) a technické stavby (věžový vodojem) do víceúčelového objektu došlo v Osečanech.

Projekt obecního vodovodu byl schválen již v roce 1913. Jeho výstavba však proběhla až v polovině 20. let 20. století. Na základě výběrového řízení zadalo tehdy vedení obce jeho výstavbu v roce 1926 firmě Ing. Jaroslava Matičky z Prahy-Karlína. Jelikož v té době obec řešila také potřebu nové zvonice, bylo rozhodnuto oba záměry spojit a na nejvyšším místě jižní strany objektu umístit malou stříšku pro zavěšení zvonu. Stavba 10 metrů vysokého objektu, ke kterému byla také připojena obecní váha, byla na návsi dokončena v roce 1927.

Přízemní část na čtvercovém půdorysu má zvýrazněné rohové pilíře. Vstupní dveře jsou z východní strany, v dalších třech stěnách jsou malá obdélníková okna se čtvercovými šambránami a podkovovitými reliéfy v každém poli. V reliéfu nad vstupem je vyveden letopočet postavení vodojemu 1927. Na severní stěně je umístěna plechová cedulka s textem upomínající na výstavbu věžového vodojemu firmou Matička. Přes odstupňované rozšíření přechází nosná část v opláštění akumulačního prostoru, které má tvar pravidelného dvanáctibokého hranolu a hrany zvýrazněné polosloupy. Objekt zakončuje dvanáctihranná jehlanová střecha s lucernou o čtvercové základně.

Železobetonová válcová nádrž s rovným dnem zesíleným trámovou konstrukcí o objemu 25 m3 je vynesena necelé čtyři metry nad okolní terén. Středem nádrže vede z přízemí na její strop válcová průlezná šachtice, která je osazena ocelovým žebříkem. Vodojem již neplní svou vodárenskou funkci, ale stále slouží jako zvonice. Zvon však již není umístěn vně pod stříškou, ale nachází se uvnitř objektu ve střešní lucerně.

Osečanský věžový vodojem není svým spojením vodárenské a sakrální stavby na našem území jediný. Stejnou funkci plnil také víceúčelový objekt v Ostravě-Vítkovicích.

Zdroje informací:

Státní okresní archiv Příbram (SOkA Příbram), Archiv obce Osečany 1857–1945, neinventarizováno.