č. 667

Opava-Předměstí

Věžový vodojem, stojící
Zásobování provozně specifického areálu
Rok výstavby: 
1911
Výška: 
18 m   
Stavitel: 
Ed. Ast & Co.
Podnik: 
Čistírna odpadních vod Opava
GPS:
49°55'52.753"N17°55'40.471"E

Ojedinělým provozně uzavřeným areálem, kde se v minulosti objevil věžový vodojem, byla čistírna odpadních vod v Opavě. Nový kanalizační systém začalo město řešit již v roce 1897 vyhlášením soutěže, kterou svým návrhem vyhrála dvojice inženýrů Eduard Bodenseher a Rudolf Nemetschke. Výstavba hlavních stok byla zahájena roku 1907 a trvala pět let. Samotná čistírna se realizovala v letech 1911 až 1913 u dnešní Těšínské ulice, tehdy ovšem ještě v polích mimo městskou zástavbu. Objekt 18 metrů vysokého věžového vodojemu postavila roku 1911 firma Ed. Ast & Co. a jde o nejstarší známé užití železobetonové otevřené skeletové nosné konstrukce pro věžový vodojem na našem území.

Čtveřice nosných pilířů je ve třech výškových úrovních spojena po obvodu trámy a v jejich úrovni byly vybudovány podesty. Ty jsou spojeny ocelovými žebříky. Z poslední podesty vede jednak ocelový žebřík průleznou šachticí středem nádrže na její strop, jednak na venkovní ochoz kolem nádrže, jenž byl zabezpečen ocelovým zábradlím. Zdrojem provozní užitkové vody byla místní studna, z níž se voda čerpala do železobetonové válcové nádrže s rovným dnem o objemu 18 m3. Dno nádrže zesílené trámovou konstrukcí bylo umístěno 13 metrů nad okolním terénem a voda určená k provoznímu využití se z nádrže rozváděla do několika hydrantů v areálu. Kopulovitou střechu objektu zakončuje lucerna.

Válcový plášť akumulačního prostoru je ozdoben městským znakem Opavy a letopočty 1911 a 1913 upomínající na období výstavby čistírny. Rok postavení věžového vodojemu a stavební firmu pak připomínají kovové destičky připevněné na příčném trámu prvního patra nosné konstrukce.

Zdroje informací:

Zemský archiv v Opavě, Zemský stavební úřad Opava1886-1928, i. č. 189.

Archiv Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava a. s., neinventarizováno.

SVOBODA, J. – JANEK, M. Čistící stanice splaškových vod města Opavy. In: Technická práce na Ostravsku. Ostrava 1926, s. 128-130.

OPRAVIL, Emanuel: Z historie opavské kanalizace. Vlastivědné listy Severomoravského kraje 4/2, Opava 1978, s. 27.