č. 642

Ohrazenice

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
2019
Výška: 
27.6 m   
Architekt: 
In. Point s. r. o.
Stavitel: 
VHS stavby a. s., Jihlava
GPS:
50°36'7.204"N15°7'56.441"E

Když se v roce 2015 domluvilo vedení obce Ohrazenice s vlastníkem vodárenské infrastruktury Vodohospodářským sdružením Turnov na rekonstrukci vodovodní sítě a ohrazenických zemních vodojemů, rozhodli se v jejich blízkosti postavit také věžový vodojem, který by pro horní tlakové pásmo obce zajišťoval potřebnou zásobu vody a tlak v potrubní síti. Místo výstavby typizovaného ocelového objektu bylo přistoupeno k hledání jedinečné podoby nové dominanty nad obcí. Inspirací pro tvar se nakonec stala věž Bajtěrek v kazašském hlavním městě Astana, která slouží jako pomník a vyhlídková věž. Architektonická kancelář In. Point s. r. o. z Prahy navrhla vodojem v podobě šesti zahnutých nosných železobetonových sloupů nesoucích kulovitou ocelovou nádrž spojenou s přízemní místností proskleným středovým tubusem a točitým schodištěm. A nejen kazašská věž se stala podnětem – pro opláštění nádrže bylo použito stejného fasádního systému jako při realizaci kulového objektu Centra vědy AHHAA v estonském Tartu.

Výška celého vodojemu, jehož výhradním dodavatelem byly VHS stavby a. s. z Jihlavy a který byl dokončen roku 2019, činí téměř 28 metrů. Pod nádrží o průměru osm metrů a objemu 150 m3 je umístěn vyhlídkový ochoz, který bývá společně s reprezentativní místností majitele vodárenské infrastruktury v části přízemního proskleného objektu příležitostně zpřístupňován veřejnosti.

Věžový vodojem v Ohrazenicích je dokladem toho, jak je vnější podoba těchto symbolů vodárenství a významných orientačních bodů v urbanizované i venkovské krajině stále vnímána jako důležitá, a také dokladem toho, že stavba věžových vodojemů je skutečně i realitou naší žité současnosti. Díky neotřelé konstrukční i architektonické podobě získala druhé místo v soutěži Stavba roku Libereckého kraje 2020 v kategorii Cena veřejnosti a zároveň se stala vodohospodářskou stavbou roku 2020 vyhlášenou Svazem vodního hospodářství ČR, z. s., a Sdružením oboru vodovodů a kanalizací ČR, z. s.

Zdroje informací:

Archiv VHS Turnov, neinventarizováno.

HEJDUK, Milan – BÍMOVÁ, Andrea – PĚNIČKA, Petr: Odstranění manganu z vodovodní sítě Turnovska. SOVAK 29, únor 2020, č. 2, s. 3.