č. 609

Niměřice-Horní Cetno

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1928
Výška: 
25.5 m   
Projektant: 
Ing. Jaroslav Matička, Praha-Karlín
Stavitel: 
Ing. Ant. Hráský a Ing. Fr. Jenč a Karel Dub z Mladé Boleslavi
GPS:
50°24'13.175"N14°47'37.16"E

Věžový vodojem v Horním Cetně je řídícím vodojemem Niměřického skupinového vodovodu. K jeho výstavbě došlo v roce 1928 a dokončený vodovod byl kolaudován 3. dubna 1930. Projekt vodovodu Ing. Jaroslava Matičky z Prahy-Karlína včetně téměř 26 metrů vysokého věžového vodojemu realizovala firma Ing. Ant. Hráský a Ing. Fr. Jenč a Karel Dub z Mladé Boleslavi.

Nosnou konstrukci věžového vodojemu čtvercového půdorysu tvoří čtveřice rohových železobetonových pilířů, mezi nimi je provedeno omítané zdivo. Typickým znakem navrhovatele vodojemu Ing. Matičky byl vstup v podobě portikusu, který byl v minulosti odstraněn. Okna prvních čtyř nadzemních podlaží, šachovnicově excentricky umístěná k nárožím věže, jsou přes hranu spojena okenními a nadokenními římsami. Akumulační část v podobě hranolu je oddělena u dna nádrže i pod okapovou římsou mělce vytaženými kordonovými římsami. Nad horní kordónovou římsou jsou umístěna okna k osvětlení prostoru nad nádrží. Konstrukce stěn kolem nádrže je železobetonová stejně jako jehlanová odstupňovaná střešní část. Osvětlení interiéru vodojemu je zajištěno v každém patře nosné části jednoduchými ocelovými okny, manipulační prostor je osazen dvěma malými okny v průčelí a protilehlé zdi, prostor nad nádrží je osvětlen v každé stěně dvěma okenními otvory.

Ve výšce 15 metrů nad okolním terénem je na nosné konstrukci uložena válcová železobetonová nádrž s rovným dnem, které je zesíleno roštem z trámů. Přístup z přízemí k nádrži o vnitřním průměru 450 cm je zajištěn ocelovými žebříky a železobetonovými podestami, pod nádrží je vložen trámový strop manipulačního prostoru. Objem nádrže, kterou prochází na její železobetonový strop středová válcová průlezná šachtice, činí 67 m3. Ze stropu jsou dva vstupy do nádrže a čtyři vstupy do prostoru mezi nádrží a pláštěm akumulační části.

V roce 1994 byla provedena oprava pláště věžového vodojemu, včetně střechy. Omítka celé věže je hladká žlutopískové barvy, omítka kordonových říms a okapové římsy v barvě červenohnědé, ve stejné barvě jsou provedeny svislé šambrány kolem oken a nadokenních a podokenních říms dříku věže. Střecha a všechny části vystupující z líce zdiva jsou dnes oplechovány měděným plechem. V roce 2012 byla fasáda vodojemu obnovena.

Zdroje informací:

Státní oblastní archiv v Praze (SOA v Praze), Hráský, Ing. – Jenš, Ing., Mladá Boleslav 1922–1948, neinventarizováno.

SAAL, J.: 15 let práce HaJ. Dr. Ing. A. Hráský - Ing. F. Jenč, stavební inženýři a stavitelé v Mladé Boleslavi. Mladá Boleslav 1938.

PAVLÍK, Otakar: Stručná historie Mladoboleslavského vodárenství II.  Mladá Boleslav 2005, s. 84-88.

PAVLÍK, Otakar: Věžové vodojemy na Mladoboleslavsku. Mladá Boleslav 2012, s. 53-55.