č. 534

Mečeříž

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1913
Výška: 
18 m   
Projektant: 
Artesia / Ing. Vladimír Vlček
Architekt: 
Artesia / Ing. Vladimír Vlček
Stavitel: 
Ing. Jaroslav Matička, Praha-Karlín
GPS:
50°17'31.066"N14°44'3.963"E

V roce 1912 přistoupil městys Mečeříž k realizaci výtlačného vodovodu. Jeho projekt vypracovala vodárenská firma Artesia, technická kancelář pro stavbu vodovodů Ant. Hájek ve spolupráci s inženýrem Vladimírem Vlčkem z Královských Vinohrad. Součástí vodovodu se také stal 18 metrů vysoký věžový vodojem s nosnou skeletovou železobetonovou konstrukcí, která patří v oblasti venkovských vodovodů na území České republiky mezi vůbec jedny z prvních realizací. Vodovod včetně vodojemu vystavěla firma Ing. Jaroslava Matičky z Prahy-Karlína a dokončila jej v roce 1913. Kolaudace vodovodu proběhla v březnu o rok později a firma si za stavbu věžového vodojemu účtovala částku přes 16 tisíc korun.  

Nosnou konstrukci tvoří čtveřice železobetonových rohových pilířů, prostory mezi nimi jsou vyzděny a omítnuty. Ve výšce 10 metrů je uložena železobetonová válcová nádrž s rovným dnem o objemu 100 m3. Opláštění akumulačního prostoru je řešeno dvanáctistěnem, jehož rohové pilíře jsou železobetonové a stěny mezi nimi opět vyzděny a omítnuty. Mansardová střecha s námětky má v půdoryse tvar dvanáctistěnného komolého jehlanu a je zakončena čtyřbokou lucernou se stanovou střechou. Přístup z přízemí pod nádrž je zajištěn dvěma železobetonovými podestami spojenými ocelovými žebříky. Středem nádrže vede na její strop průlezná šachtice čtvercového půdorysu s ocelovým žebříkem.

Bohatě profilovaná omítka zdiva nosné části i pláště akumulační části vychází z české neorenesance. Lizény dříku, s vnitřními plochými podélnými psaníčky, tvoří lizénový rám. Nad ním jsou mezi pokračujícími lizénami čtvercová psaníčka. Plášť akumulačního prostoru zdobí lizénový rám na hranách dvanáctistěnu uvnitř s plastickými jehlancovými psaníčky.

V roce 2002 byl dokončen sanační průzkum téměř 90 let starého věžového vodojemu, který od roku 1913 neprošel žádnou větší opravou. Komplexní rekonstrukce proběhla v roce 2004. Mimo oprav vnitřního a vnějšího pláště objektu byly provedeny sanace železobetonových konstrukcí systémem Vandex a pochůzných ploch štěrkovými hmotami s ochranným nátěrem. Osazeny byly nové ocelové žebříky s ochrannými koši s žárově pozinkovaným povrchem a polyuretanovým nátěrem, stejně tak veškerá zábradlí. Rekonstrukci provedla stavební firma Neumann, spol. s r.o. z Mělníku.

Zdroje informací:

Státní okresní archiv Mladá Boleslav (SOkA Mladá Boleslav), Okresní úřad Mladá Boleslav 1850–1949.

PAVLÍK, Otakar: Stručná historie Mladoboleslavského vodárenství IV. Mladá Boleslav 2007, s. 93-97.

PAVLÍK, Otakar: Věžové vodojemy na Mladoboleslavsku. Mladá Boleslav 2012, s. 47-48.