č. 51

Borotice

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1965
Projektant: 
Mélyéptérv (Maďarsko) / Hydroprojekt Praha
Stavitel: 
Vodohospodářské stavby, n. p., Brno
GPS:
48°51'13.56"N16°14'21.387"E

Do realizace staveb vodovodů v zemědělských (a později i ostatních) areálech zasáhly zásadním způsobem v polovině 60. let 20. století typizované montované věžové vodojemy Hydroglobus, které k nám byly dováženy z Maďarska. Jejich kulovité nádrže na úzkém dříku se staly nezaměnitelným prvkem panoramat českého venkova.

Věžový vodojem Hydroglobus navrhl v roce 1961 Projektový ústav ministerstva stavebnictví Mélyéptérv. V polovině 60. let se výhradním podnikem zajišťujícím jejich montáž na našem území staly Vodohospodářské stavby Brno. Typizované nádrže byly navrženy pro objemy 50, 100 a 200 m3 a výška dna nádrže nad terénem se v závislosti na jejím objemu pohybovala v rozmezí 18 až 30‚5 metru. Dovoz vodojemů do Československa zajišťoval podnik Strojexport Praha‚ vystavěno jich na našem území bylo více než 200 kusů.

Vodojem se skládal z nosného válcového ocelového dříku, který procházel středem kulovité ocelové nádrže a na vrcholu byl zakončen uzavíratelným poklopem. Montáž objektu byla prováděna přímo na místě plánovaného vztyčení vodojemu, a to ve vodorovné poloze. Nejprve se v zemi připravila montážní jáma, která sloužila k sestavení nádrže kolem části dříku procházejícího jejím středem. Nádrž byla svařena z plechových segmentů, případně mohla být na staveniště dodána již zkompletovaná. Po dokončení montáže se provedly ochranné nátěry a na vnější povrch nádrže se ve vodorovných věncích přichytily latě. Mezi ně se umístil izolační materiál, který byl zakryt pláty hliníkové fólie opatřené důlky. Ty měly zlepšit estetický vzhled nádrže, zpevnit vyztužení fólie a zajistit rozptyl světla proti nežádoucímu ohřevu vody v nádrži. Následně se pomocí šroubů provedlo sestavení dříku z jednotlivých trub, a to tak, aby bylo dosaženo projektované výškové umístění nádrže nad okolním terénem.

Stavba byla zakládána na železobetonový blok s integrovanou ocelovou pánvičkou, do níž se uložilo kulové ložisko umístěné na spodní části ocelového nosného dříku. Díky tomu bylo možné pomocí vrátku, ocelových lan a dvou speciálních montážních sloupů zvednout vodojem do svislé polohy. Stabilita objektu byla zajištěna šesticí ocelových lan vedoucích z úchytů pod nádrží přes rektifikační napínáky do železobetonových bloků zakotvených symetricky do kruhu, jehož poloměr byl dán výškou stavby a velikostí nádrže.

Vodojem se standardně dodával s dvojicí potrubí, z nichž jedno sloužilo společně jako přívodní a odběrné se zaústěním do dna nádrže a druhé plnilo funkci odpadního potrubí odvádějícího vodu z přelivu a výpustného potrubí. V případě potřeby byl dodavatel schopen dodat vodojem se samostatným přívodním a odběrným potrubím. Součástí dodávky vodojemu bylo také vnitřní osvětlení, topný systém temperující interiér, plovákové zařízení s automatickým ovládáním čerpadel a bleskosvod.

Pro potřeby zemědělských vodovodů jich bylo od roku 1965, kdy byl právě na farmě v Boroticích patřící pod Semenářský státní statek v Prosiměřicích, n. p.‚ postaven první objekt na našem území‚ realizováno více než 100 kusů. Vodovod farmy v Boroticích je ukázkou, kdy se jeho rozšířením napojila na zdroj pitné vody také samotná obec. Stalo se tak na základě smlouvy uzavřené v květnu roku 1970 mezi statkem a místním národním výborem. Nejstarší věžový vodojem typu Hydroglobus na našem území je tak i po půl století stále v provozu.

Provozovatelem vodovodu pro veřejnou potřebu v Boroticích je obec. Zdrojem pitné vody je stávající studna Borotice. Ze zdroje je voda čerpána do objektu úpravny vody, odtud je dále čerpací stanicí voda dopravována do věžového vodojemu o objemu nádrže 100 m3. Obec je zásobena z tohoto věžového vodojemu gravitačně pomocí zásobovacího řadu, který je napojen na rozvodnou síť.

Zdroje informací:

Spisovna Obecního úřadu Borotice.

Státní okresní archiv Znojmo (SOkA Znojmo), Okresní národní výbor Znojmo 1945–1990 /ONV Znojmo/, neinventarizováno.

Státní okresní archiv Opava (SOkA Opava), Okresní národní výbor Opava 1954–1990, i. č. 785.

LOCHMAN, Miroslav: Výstavba věžových vodojemů Hydroglobus. Vodní hospodářství 16, 1966, č. 12, s. 513–514.

PAVLÍČEK, Vladimír: Vznik a vývoj podniku. In: 1950–1970. 20 let práce národního podniku Vodohospodářské stavby Brno. Brno 1971, nestránkováno.

KOŘÍNEK, Robert – HORÁČEK, Michal: Věžové vodojemy. Praha 2022, s. 191–193, 225–229.

Borotice. Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje. [citováno: 12. ledna 2021]. Dostupné z: https://1url.cz/mu5Cv