č. 477

Libiš

Věžový vodojem, stojící
Zásobování průmyslového areálu
Rok výstavby: 
1946
Výška: 
50 m   
Podnik: 
Spolek pro chemickou a hutní výrobu
GPS:
50°16'21.516"N14°31'20.837"E

V roce 1940 začal Spolek pro chemickou a hutní výrobu stavět na katastru obce Libiš severně od Neratovic továrnu na výrobu umělých vláken (dnes podnik Spolana s.r.o.). Součástí nového areálu se od roku 1946 stal také 50 metrů vysoký věžový vodojem s kombinovanou nosnou konstrukcí. Tu tvoří osm nosných železobetonových pilířů umístěných po vnějším okraji akumulačního prostoru propojených v několika výškových úrovních trámy se středovou uzavřenou komunikační šachticí. Ta je čtvercového půdorysu a kombinuje nosný železobeton (čtyři rohové pilíře) a výplňové (v některých plochách neomítané) cihelné zdivo. Situováno v ní je segmentové schodiště a potrubí. Středem akumulačního prostoru s nádržemi pak vede ocelový žebřík až do prostoru střešní lucerny, která zakončuje nízkou kuželovou střechu.

Jelikož nároky na spotřebu vody v chemických provozech jsou vysoké, kumulovaly se ve věžovém vodojemu hned tři různé druhy vod. Nejvýše se nacházela dvojice soustředných válcových železobetonových nádrží s rovným dnem – jedna o objemu 500 m3 na provozní filtrovanou vodu z řeky Labe, druhá pak s objemem 300 m3 na alkalicky čířenou vodu. Pod nimi byla umístěna menší akumulace pro 50 m3 pitné vody.

Pod věžový vodojem byl umístěn dvoupatrový objekt s kancelářskými a provozními prostory.

Zdroje informací:

Archiv Spolana s.r.o., neinventarizováno.

VALCHÁŘOVÁ, Vladislava: Spolek pro chemickou a hutní výrobu. Industriální topografie. [citováno: 18. srpna 2022]. Dostupné z: bit.ly/3hk3iiZ.

DOUBEK, Viktor: Století chemie na Neratovicku. Neratovice 2000, s. 24 a 46.

Na základě sdělení Martiny Novotné, technická specialistka Spolana s.r.o.