č. 474

Liberec-Vratislavice nad Nisou

Víceúčelový objekt, stojící
Zásobování průmyslového areálu
Rok výstavby: 
1919
Výška: 
52 m   
Architekt: 
Leopold Bauer
Podnik: 
Ignaz Ginzkey a Co., výroba koberců
GPS:
50°44'34.508"N15°5'10.366"E

Některé objekty, ve kterých byla na nosné konstrukci umístěna nádrž nebo nádrže, mohly plnit také jinou funkci nesouvisející s vodárenským provozem, která rovněž vyžadovala výškově řešenou stavbu. Tato funkce měla zpravidla přímou vazbu na okolní areál nebo provozně souvisela s okolními budovami. Výstavbou společného věžového objektu docházelo k úspoře stavebního místa a také k úspoře finančních prostředků. Nejčastěji se víceúčelové objekty projektovaly a realizovaly v průmyslových provozech, zasáhly ale také v menší míře do ostatních vodovodních systémů. Jedním z unikátních objektů je zauhlovací věž nesoucí nádrž v libereckých Vratislavicích nad Nisou.

V areálu velké textilní továrny Ignaze Ginzkeye v Maffersdorfu (dnes Vratislavice nad Nisou, součást Liberce) bylo v letech 1916–1919 vybudováno nové energetické centrum závodu. Jeho součástí se stala i 52 metrů vysoká zauhlovací věž, do níž byla umístěna také nádrž na vodu. Za celým architektonicky výrazně propracovaným konceptem stál vídeňský architekt Leopold Bauer. Ve věži se mísilo kvalitní uhlí dopravené ze zásobníku v přízemí s mourem nasávaným velkokapacitním vysavačem. Výsledná směs byla poté transportována pásovým dopravníkem, který byl veden po viaduktu klenoucím se přes silnici ke kotlům v sousední kotelně. Nad uhelným zásobníkem byla ve výšce 32 metrů nad okolním terénem umístěna ocelová válcová nádrž s rovným dnem o teoretickém objemu 460 m3 užitkové vody pro provozní potřeby (průměr nádrže 800 cm, výška 915 cm). Důstojnou vzhůru se zužující vertikálu továrny zdobí tři římsy opatřené zubořezem oddělujícím jednotlivá patra, v železobetonu provedená úzká okna v prostoru mezi uhelným zásobníkem a nádrží a v podobném duchu koncipovaná věžička na vrcholu stavby.

Věž svou někdejší provozní náplní a v kombinaci s celým areálem bývalé elektrárny a kotelny s vysokým továrním komínem i neobyčejně kvalitní architektury tvoří jednu z nejzajímavějších industriálních staveb u nás. V současné době je věž v pronájmu neziskové organizace ZAUHLOVAČKA – AvantgArt, z. s., které zde pořádá celou řadu kulturních a společenských akcí a přispívá svou činností k záchraně této jedinečné technické stavby.

Zdroje informací:

Archiv Michala Horáčka, neinventarizováno.

Zauhlovací a vodárenská věž. Památkový katalog. [citováno: 6. listopadu 2022]. Dostupné z: https://pamatkovykatalog.cz/soubor-staveb-tovarny-na-koberce-ignaz-ginzkey-co-2282962.

Kolektiv autorů: Ignaz Ginzkey a Co., výroba koberců. Industriální topografie. [citováno: 20. února 2023]. Dostupné z: http://www.industrialnitopografie.cz/karta.php?zaznam=V000093