č. 382

Kladno-Rozdělov

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1958
Výška: 
51 m   
Projektant: 
Karel Barták, Vodoprojekt Praha
Architekt: 
Karel Barták, Vodoprojekt Praha
Stavitel: 
Konstruktiva n. p., závod Montostav
GPS:
50°8'12.843"N14°4'39.868"E

Ačkoliv byla pro výstavbu věžových vodojemů druhé poloviny 20. století charakteristická typizace staveb, jejich stavebních částí a opakované používání osvědčených projektů, realizovalo se také několik původních návrhů. Originalitu jim dalo nejen architektonické pojetí, ale někdy také použité konstrukční řešení či instalovaná vodárenská technologie v podobě akumulačních nádrží.

Výhody montovaných železobetonových staveb přiměly inženýry a projektanty na počátku druhé poloviny 20. století k používání prefabrikace pro stavby dosud prováděné výhradně monoliticky. Užití prefabrikátů přinášelo úsporu materiálu pro bednění a lešení a úsporu finanční díky urychlení výstavby a potřebě menšího počtu pracovníků. Prvním montovaným železobetonovým věžovým vodojemem u nás se stal 51 metrů vysoký objekt v Kladně-Rozdělově. Nezbytnost jeho výstavby vyvolalo rozšiřování kladenské vodovodní sítě a výstavba nových výškových budov, které by původní věžový vodojem z roku 1933 již nestačil zásobovat tlakově ani kapacitně. Vodojem navrhl roku 1957 architekt Vodoprojektu Praha Karel Barták ve spolupráci s Ing. Pustkou a Dr. Ing. Dratvou, který upravil konstrukci pro použití prefabrikovaných dílů. Montáž věžového vodojemu provedl národní podnik Konstruktiva, závod Montostav.

Akumulace byla navržena v podobě dvou soustředných válcových nádrží s rovným dnem o celkovém objemu 1 000 m3. Nádrže byly společně s některými menšími částmi stavby provedeny jako monolitické, ostatní stavební prvky byly smontovány z více než 1 100 různých typů prefabrikovaných dílů s dodatečným vložením výztuže a dobetonováním. Přístup k nádržím zajišťuje točitá rampa uchycená k vnitřní stěně nosného dříku (jednalo se o poměrně nestandardní řešení, které na našem území najdeme ještě například v Chlumčanech nebo v Plzni). Kolem něj byl vně navržen vzhůru se rozšiřující hvězdicovitě koncipovaný skelet, jehož členité provedení bylo možné realizovat právě díky použití prefabrikovaných dílů. Vodojem byl během projekčních příprav označen z hlediska montážního provedení jako vývojový typ s předpokladem jeho následné typizace pro různé výškové a objemové varianty. K té však nakonec nedošlo, a tak je kladenský vodojem jediným realizovaným objektem v tomto konstrukčním řešení.

Zdroje informací:

Archiv Vodáren Kladno - Mělník, a.s., neinventarizováno.

Archiv Tomáše Roučka, neinventarizováno.

JÍLEK, Antonín: Montované věžové stavby. In: STORCH, Karel (ed.): Nová technika a architektura v Československu. Praha 1961, s. 144–147.

BARTÁK, Karel: Věžový vodojem v Rozdělově. Architektura ČSR 17, 1958, č. 7, s. 286.