č. 368

Karviná-Hranice

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1929
Výška: 
39.4 m   
Stavitel: 
Karel Zuber a Jan Rygiel
GPS:
49°52'22.03"N18°33'10.592"E

Původní fryštátský vodovod byl vybudován v roce 1897. Již po první světové válce se však ukázalo, že je pro rozrůstající se město kapacitně i tlakově nedostačující. Začalo se proto s hledáním nového vodního zdroje s následným rozšířením vodovodní sítě a výstavbou objektů čerpací stanice, zemního a věžového vodojemu. Ty byly postaveny ve spolupráci fryštátských stavitelů Karla Zubera a Jana Rygiela. Téměř 40 metrů vysoký věžový vodojem dokončený v úplném závěru roku 1929 byl následujícího roku uveden do provozu.

Vodojem je zdařilou ukázkou konstruktivistické technické stavby. Její vertikalitu zdůrazňuje osm vystupujících železobetonových pilířů zakončených krakorci. Na pilířích byla uložena železobetonová válcová nádrž se sférickým dnem. Objem nádrže činil 300 m3 vody a jejím středem vedla průlezná šachtice. Stěny mezi pilíři byly vyzděny a omítnuty. Oproti obdobným stavbám své doby bylo do vodojemu umístěno velké množství okenních otvorů. Svému poslání sloužil do počátku 70. let 20. století, kdy vybudováním vodovodního přivaděče Karviná‑Petrovice u Karviné ztratil svůj význam.

Poměrně rozsáhlé prostory odstaveného vodojemu plánovali jeho majitelé využít na vybudování čtyřhvězdičkového hotelu s restaurací. Původní záměr byl nakonec přehodnocen a bylo rozhodnuto o jeho přestavbě na bytový dům. Přestavba zdaleka viditelné dominanty Rezidence Vista, jak byl projekt pojmenován, byla dokončena roku 2017.

Stavbu bylo zapotřebí pro účely bydlení tepelně zaizolovat. Zároveň však bylo nutné splnit stěžejní požadavek památkové péče, a to zachovat architektonickou formu vodojemu, neboť ten je od roku 1958 kulturní památkou. Jelikož vnitřní zateplení nepřicházelo z prostorových důvodů v úvahu, realizovalo se náročné zateplení členitého objektu z vnější strany.

V tělese vodojemu se nachází sedm jednopodlažních bytových jednotek a jeden mezonetový byt. Jednopodlažní byty o přibližné ploše 44 m2 jsou řešeny jako dvoupokojové s kuchyňským koutem a koupelnou s WC, nejvýše položený mezonet má pak druhé podlaží v podkroví. Byty jsou dostupné výtahem se záložním zdrojem, takže jej lze použít i v případě evakuace.

Kromě něj má objekt i únikové schodiště přístupné ze všech bytových jednotek. Přízemí vodojemu slouží jako technické zázemí budovy a je zde také vstup do výtahu a ke schodišti. V areálu pod vodojemem mají nájemníci k dispozici vlastní parkoviště s automatickou branou.

Zdroje informací:

Státní okresní archiv Karviná (SOkA Karviná), Archiv města Fryštát, i. č. 868, 888.

Zemský archiv Opava, HRUBÝ, Rudolf: Katalog památek města Karviné, I. díl. 1985, nestránkováno.

Nová rezidence v Karviné. Rezidence VISTA Karviná. [citováno: 1. března 2022]. Dostupné z: https://www.rezidencevista.cz.

Archiv BENDITO MORAVA s.r.o., neinventarizováno.