č. 35

Bohumín-Nový Bohumín

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1934
Výška: 
39 m   
Stavitel: 
Václav Nekvasil, Praha-Karlín (pobočka Ostrava)
GPS:
49°54'33.352"N18°21'56.551"E

Na počátku 30. let 20. století přistoupilo město Bohumín k rozšíření svého vodovodu z roku 1905 a jeho součástí se stal 39 metrů vysoký věžový vodojem. Stavba vodojemu byla v polovině roku 1934 zadána ostravské pobočce firmy Václava Nekvasila z Prahy‑Karlína,
technologickou část zajistila karlínská firma Jaroslava Matičky. V prosinci byly nádrže poprvé zkušebně naplněny vodou a do provozu byl vodojem uveden v roce 1935.

Objekt založený na kruhové základové desce o průměru 13 metrů byl konstrukčně řešen jako železobetonový monolitický skelet s osmi nosnými pilíři a trámovými stropními konstrukcemi. Obvodové stěny mezi pilíři byly vyzděny a omítnuty, v nejvyšším patře kolem nádrže byla stěna provedena jako železobetonová skořepina. Zde se ve výšce 30 metrů nacházela železobetonová válcová nádrž o objemu 300 m3, pod ní byla situována menší nádrž na 60 m3.

Po dlouhých letech odstavení z provozu a postupného chátrání prošel vodojem v letech 2005–2006 vzhledově výraznou proměnou, když byl přebudován na penzion a vyhlídkovou restauraci. Kromě výtahu (se strojovnou v podzemním podlaží) jsou dnes jednotlivá patra přístupná po proskleném požárním schodišti, které bylo k objektu v rámci konverze přistavěno. Možnost ubytování se zde nabízí ve 12 dvoulůžkových a jednom jednolůžkovém pokoji s vlastním sociálním zařízením, sprchovým koutem a dalším běžným vybavením. V nejvyšším – nově vloženém – patře se nachází restaurace s kapacitou 20 míst nabízející výhled na rovinaté okolí Bohumína. Veškeré přístupy do jednotlivých částí objektu jsou řešeny jako bezbariérové.

Penzion ve věži a Restaurace Maják, jak se dnes objekt nazývá, jsou součástí sportovního a relaxačního komplexu. Hosté tak mohou využít například služeb sportovní haly, aquacentra se saunovým světem, hřiště pro plážový volejbal či golf, lanového centra a dopravního hřiště.

Zdroje informací:

Státní okresní archiv Karviná (SOkA Karviná), Archiv města Nový Bohumín, i. č. 23.

WALICA, Rostislav – ŠMÍDÁK, Vladimír – KUDA, František: Rekonstrukce bývalé vodárenské věže v Bohumíně. Urbanismus a územní rozvoj 9, 2006, č. 4, s. 25–29.

Základní informace. Penzion ve věži. [citováno: 1. března 2022]. Dostupné z: bit.ly/3Qqsb9x.

NIČ, Hynek: Vodovody, In: Technická práce na Ostravsku 1926-1936. Ostrava 1936, s. 87.