č. 342

Jaroměř-Josefov

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1913
Výška: 
34 m   
Projektant: 
Ing. Bohumil Belada
Architekt: 
Ing. Bohumil Belada
Stavitel: 
Dr. Ing. Karel Skorkovský
GPS:
50°20'14.364"N15°55'46.635"E

Věžový vodojem v Jaroměři-Josefově byl postaven v letech 1912–1913 při budování vodovodu tehdy samostatného města Josefova (dnes součást Jaroměře). Původní projekt vodovodu z roku 1906 od pražské firmy Karla Kresse, který počítal s věžovým vodojemem s ocelovou nádrží o objemu 145 m3 a dnem umístěným 20 metrů nad okolním terénem, přepracoval inženýr Bohumil Belada z Královských Vinohrad.

Jelikož Kressův návrh věžového vodojemu by novému vodovodu kapacitně ani tlakově nedostačoval, navrhl zde Belada nový 34 metrů vysoký vodojem s uzavřenou železobetonovou nosnou konstrukcí a železobetonovou válcovou nádrží s rovným dnem o objemu 200 m3 umístěnou 24 metrů nad zemí. V srpnu roku 1912 zadal Belada stavbu vodojemu firmě stavitele Dr. Ing. Karla Skorkovského rovněž z Vinohrad, se kterým spolupracoval také při stavbě věžového vodojemu v Pardubicích-Semtíně). Vodojem byl dokončen v roce 1913, kdy proběhla také kolaudace celého vodovodu.

Nádrž je po svém obvodu nesena osmi pilíři, které na čtvercovém půdorysu vystupují z nosné části, a prostory mezi nimi obloukovitě uzavírá omítané zdivo. Devátý nosný pilíř je veden středem stavby. Stěny akumulačního prostoru jsou decentně zdobeny lizénovými rámy vyplněnými štukovými kroužky v řadách. Objekt zakončuje odstupňovaná jehlancová střecha. Přístup k nádrži zajišťuje betonové segmentové schodiště vedoucí podél vnitřních stěn nosné části vodojemu a je ukončeno plošinou pode dnem nádrže. Z plošiny je přístupný ochoz mezi stěnou nádrže a pláštěm akumulačního prostoru.

Zcela neobvykle byla stavba založena na zdech starého pivovaru a tak z původní zástavby nad okolními střechami vyrostla nová dominanta zdůrazňující své konstrukční řešení a technickou podstatu. Josefovský vodojem je zdařilou ukázkou realizace železobetonové konstrukce pro tento typ staveb v počátcích užití tohoto stavebního materiálu. Vodojem je i po více než sto letech stále v provozu a slouží svému původnímu účelu.

Zdroje informací:

Národní technické muzeum – Archiv architektury a stavitelství, Belada Bohumil 1910–1930, neinventarizováno.

BELADA, Bohumil: Nový vodovod královského svobodného města Josefova. Praha 1913, s. 2 a 6.