č. 323

Chrudim

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1913
Výška: 
19 m   
Stavitel: 
Ant. Vildvald, Smíchov
GPS:
49°56'49.358"N15°48'9.992"E

První vodovod byl v Chrudimi vybudován v roce 1885, v rámci něhož byl na dnešní Novoměstské ulici postaven zemní vodojem o objemu 450 m3.  Když na počátku 20. století přestal vodovod kapacitně dostačovat rozrůstajícímu se městu, bylo nutno začít situaci řešit. V roce 1912 se tak přistoupilo k rekonstrukci a rozšíření vodovodní sítě. Byly vybudovány nové vodní zdroje, čerpací stanice dostala nový pohon, vedle starého výtlačného řadu byl položen řad nový, došlo k rozšíření zemního vodojemu o novou komorou o objemu 200 m3 a v jeho blízkosti byl postaven 19 metrů vysoký věžový vodojem. Ten měl za úkol zásobovat horní tlakové pásmo města.

Konstrukční řešení věžového vodojemu, který postavila firma Ant. Vildvalda ze Smíchova, bylo poměrně výjimečné. Nosnou část tvoří osm železobetonových pilířů - čtyři jsou umístěny na vnějším okraji nádrže, čtyři při její středové části. Stěny mezi pilíři na vnějším okraji jsou provedeny z tenkostěnného železobetonu. Takové řešení bylo neobvyklé, neboť stěny mezi pilíři se zpravidla vyzdívaly. Ve výšce deseti metrů nad terénem je umístěna válcová železobetonová nádrž s rovným dnem o objemu 150 m3. Středem nádrže vede válcová průlezná šachtice sloužící k výstupu nad nádrž. Ta je rozdělena příčkou zesílenou žebry na dvě samostatné části, čímž mohlo v případě potřeby dojít k odstavení jedné části nádrže za účelem jejího čištění a druhá část mohla zůstat v provozu. Akumulační prostor je rovněž opláštěn železobetonovou tenkostěnnou konstrukcí, mezi nádrží a pláštěm je provedena vzduchová izolační mezera. Objekt zakončuje kopulovitá střecha se zdobnou lucernou a s malou vyhlídkovou plošinou. Armaturní vybavení vodojemu dodala firma Karla Kresse z Prahy. Z přízemí věžového vodojemu vede v jeho zadní části průchod do vodojemu zemního.

K odstavení věžového vodojemu z provozu došlo patrně na konci 80. let 20. století.

Vodojem prošel po roce 2005 rekonstrukcí. Došlo k sanaci poškozené železobetonové konstrukce nadzemní části a objekt dostal novou fasádu. Ta byla provedena v kombinaci barev zdejšího provozovatele vodovodů a kanalizací v Chrudimi a okolí. Jde tak o ukázku zachování odstaveného věžového vodojemu, která je připomínkou historie zdejšího vodárenství

Zdroje informací:

Státní okresní archiv Chrudim (SOkA Chrudim), Okresní úřad Chrudim I (1850 - 1945), neinventarizováno (vodní kniha č. 318).

Odbor stavební MěÚ Chrudim, bez čp.

NOVOTNÝ, E.: Zásobování města Chrudimi pitnou vodou. Plyn, voda a zdravotní technika 21, č. 7, 1941, s. 85. 

Archiv Vodovodů a kanalizací Chrudim, a.s., neinventarizováno.