č. 26

Bílina-Chudeřice

Věžový vodojem, stojící
Zásobování průmyslového areálu
Rok výstavby: 
1917
Výška: 
42 m   
Podnik: 
Weinmannovy závody, sklárna
GPS:
50°34'11.73"N13°47'24.361"E

K roku 1912 evidujeme na našem území nejstarší (dnes již neexistující) věžový vodojem s otevřenou skeletovou nosnou konstrukcí vybudovaný pro potřeby průmyslu. Byl postaven ostravskou pobočkou vídeňské betonářské firmy N. Rella & Neffe v areálu černouhelného dolu Albrecht v Petřvaldě. Další stavby tohoto jednoduchého konstrukčního řešení, které se ujaly v průmyslových areálech, na sebe následně nenechaly dlouho čekat.

V roce 1917 byl postaven 42 metrů vysoký věžový vodojem pro elektrárnu sklárny na katastru Chudeřic (dnes součást Bíliny). Nádrž s teoretickým objemem 320 m3 vody, která byla rozdělena středovou stěnou na dvě stejné části, byla po svém obvodu nesena osmi železobetonovými sloupy spojenými ve čtyřech výškových úrovních příčnými trámy. Kontrast mezi pohledově odlehčenou nosnou trámovou částí a částí s nádrží se sedm metrů vysokou kopulovitou střechou upoutá pozornost i v dnešní době a je zdařilou ukázkou stavebního pokroku při řešení nosných konstrukcí věžových vodojemů ze železobetonu na počátku 20. století.

Přístup na plošinu pod nádrž byl zajištěn ocelovými schodišti, žebříky a podestami, nad nádrž vedla jejím středem průlezná šachtice s ocelovým žebříkem. Potrubí vedoucí do nádrže byla uchycena k nosným pilířům.

Zdroje informací:

GRISA, Miroslav: Historie a současnost skláren v Chudeřicích. Teplice 1996, s. 9.