č. 218

Hlučín

Věžový vodojem, stojící
Zásobování železničního areálu
Rok výstavby: 
1913
Výška: 
16.2 m   
Železniční stanice/areál: 
Hlučín
GPS:
49°54'1.936"N18°11'34.857"E

Ze zaběhnutých stavebních a technologických řešení věžových vodojemů na železnici na našem území vyčnívá několik objektů, které jsou v různých ohledech atypické a výjimečné. Ve stanici Hlučín (v době výstavby Hultchin) je dochován 16 metrů vysoký věžový vodojem, který se v době výstavby nacházel na území Pruska, a jeho výstavba tak spadala do okruhu pruských státních drah. Je v porovnání s drážními věžovými vodojemy našich železnic jedinečný typem zděné nosné konstrukce a nádrží. Projektová dokumentace stavby pochází z listopadu roku 1912, stavba byla patrně dokončena o rok později, kdy byla také stanice uvedena do provozu.

Nosná konstrukce byla řešena jako kombinovaná (a ve formě zděné jde o jediný známý případ tohoto typu konstrukce na našem území). Tvořilo ji osm pilířů umístěných po vnějším obvodu stavby a středová šachtice, kterou vedly ocelové žebříky k akumulačnímu prostoru a potrubí. Ve výšce devíti metrů byla uložena nádrž typu Intze I o objemu 50 m3 (tyto nádrže byly na železnici v Prusku velmi rozšířené a normované, u nás jsou známé pouze případy v Hlučíně a v Kravařích). Opláštění akumulačního prostoru bylo řešenou tenkostěnou železobetonovou osmibokou konstrukcí, objekt zakončovala osmiboká jehlancová střecha. Čerpadlo, které tlačilo vodu do nádrže, bylo poháněno větrným motorem firmy Vereinigte Windturbinen-Werke G. m. b. H. Dresden-Niedersedlitz.

V roce 2019 byla majitelem stavby (Město Hlučín) provedena oprava střechy a plánuje se také rekonstrukce ostatních částí vodojemu.

Zdroje informací:

MERKL, Gerhard – BAUR, Albert – GOCKEL, Bernd – MEVIUS, Walter: Historische Wassertürme. Beiträge zur Technikgeschichte von Wasserspeicherung und Wasserversorgung. Mnichov – Vídeň 1985, s. 86-87.

Státní okresní archiv Opava (SOkA Opava), Archiv města Hlučín 1303–1945 (1952), i. č. 231 a 236.

Hlučín. Atlas drah. [citováno: 2. října 2022]. Dostupné z: https://www.atlasdrah.net/cz/moravskoslezsky/?id=baza&poz=9774