č. 210

Heřmanova Huť-Dolní Sekyřany

Věžový vodojem, stojící
Zásobování průmyslového areálu
Rok výstavby: 
1909
Výška: 
15.4 m   
Stavitel: 
Hrůza & Rosenberg, Praha
GPS:
49°42'42.672"N13°5'30.186"E

Na katastru Dolních Sekyřan v dnešní Heřmanově Huti se nachází náš nejstarší dochovaný věžový vodojem s kombinovanou nosnou železobetonovou konstrukcí. Jeho stavba byla dokončena roku 1909 a provedla ji pražská betonářská firma Hrůza & Rosenberg. Jak dokládá nápis BRAUEREI WILKISCHEN na fasádě bývalé nádrže, sloužil vodojem pro potřeby pivovaru v nedaleké Vlkýši (dnes taktéž součást Heřmanovy Hutě).

Vodojem je kompletně celý proveden ze železobetonu. Nádrž o objemu 35 m3 je po vnějším obvodu nesena šesticí šestibokých pilířů, uprostřed je pak podepřena dříkem doplněným o tři pilíře. Pilíře jsou ve dvou výškových úrovních spojeny příčnými trámy – jednak po vnějším obvodu, jednak s pilíři u dříku. Dřík sloužil díky ocelovému žebříku jako komunikační průlezná šachtice vedoucí až na střechu vodojemu a zároveň jim vedla potrubí. Opláštění akumulačního prostoru nádrže bylo řešeno jako tenkostěnná konstrukce dosahující tloušťky kolem 8 cm.

Objekt prošel po dlouhých letech odstavení z provozu přestavbou na rozhlednu, za jejímž návrhem stál tým Památkového atelieru v Plzni. Využít původní středový dřík pro schodiště nebylo vzhledem k úzkému vnitřnímu prostoru možné, proto bylo vedle objektu postaveno ocelové točité schodiště členěné mezipodestami. Z poslední podesty vede krátký mostek na vyhlídkovou plošinu, ze které lze vidět hřebeny Brd nebo hrad Radyně. Středový dřík je v prostoru vyhlídkové plošiny zakončen světlíkem, takže umožňuje nahlédnout dovnitř.

Konverze věžového vodojemu v Heřmanově Huti‑Dolních Sekyřanech byla Plzeňským krajem a městem Plzeň vyhlášena za Stavbu roku Plzeňského kraje 2011 v kategorii Sportovní a volnočasové stavby.

Zdroje informací:

Státní oblastní archiv v Plzni, pracoviště Klášter, Velkostatek Vlkýš, neinventarizováno.

POHOŘALÁ, Jitka – ANDERLE, Marek – BÍŠEK, Michal: Heřmanova huť – úprava vodárenské věže na vyhlídkovou věž. Konstrukce 12, číslo 1, 2013, s. 31-33.

Na základě sdělení Radka Lukáče, starosta Heřmanovy Hutě.