č. 182

Duchcov

Věžový vodojem, stojící
Zásobování průmyslového areálu
GPS:
50°36'7.631"N13°45'31.921"E

K roku 1912 evidujeme na našem území nejstarší (dnes již neexistující) věžový vodojem s otevřenou skeletovou nosnou konstrukcí vybudovaný pro potřeby průmyslu. Byl postaven ostravskou pobočkou vídeňské betonářské firmy N. Rella & Neffe v areálu černouhelného dolu Albrecht v Petřvaldě. Další stavby tohoto jednoduchého konstrukčního řešení, které se ujaly v průmyslových areálech, na sebe následně nenechaly dlouho čekat.

Před první světovou válkou byl dokončen věžový vodojem bývalé sklárny Engels v Duchcově, který byl i přes užití skeletové otevřené konstrukce architektonicky propracovaný. Šestice nosných pilířů je po obvodu spojená klenbami a nad nimi doplněná o příčné a podélné trámy. Fasádu akumulační části zděnou z dutých cihel rozděluje po obvodu šest pravidelně rozmístěných vystupujících polosloupů. Omítka pláště akumulační části je doplněna zdobnými štukovými prvky, v horní části pláště jsou v každém z šesti polí čtyři okenní otvory. Objekt zakončuje kuželová střecha. Přístup k nádrži zajišťuje ocelové točité schodiště vedoucí středem otevřené nosné konstrukce a stoupající podél šachtice s potrubím.

Zdroje informací:

VALCHÁŘOVÁ, Vladislava: Sklárna Engels. Industriální topografie. [citováno: 18. srpna 2022]. Dostupné z: http://www.industrialnitopografie.cz/karta.php?zaznam=V009878