č. 1524

Přerov

Věžový vodojem, stojící
Zásobování železničního areálu
Rok výstavby: 
1869
Výška: 
17.5 m   
Projektant: 
Projekční kancelář vedená architektem Theodorem Hoffmannem
Železniční stanice/areál: 
Přerov
GPS:
49°26'45.473"N17°26'42.525"E

Provoz v železniční stanici Přerov (tehdy Prerau) byl zahájen v říjnu roku 1841 a naproti výpravní budově přes kolejiště byl vystavěn první věžový vodojem. V roce 1869, kdy do stanice zaústila trať Moravskoslezské severní dráhy Brno–Přerov, bylo nutné rozšířit provozní zázemí stanice a došlo k výstavbě druhého téměř 15 metrů vysokého zděného věžového vodojemu s bočními přístavbami. Dvě pravoúhlé ocelové nádrže s rovným dnem byly umístěny ve druhém patře ve výšce osmi metrů nad kolejištěm a neseny ocelovými nosníky uloženými na vnitřní rohové pilíře spojené klenbou. Objekt byl zakončen sedlovou střechou, studna, ze které se čerpala voda, se nacházela pod vodojemem.

Podle plánů z roku 1872 došlo k navýšení vodojemu o téměř tři metry na dnešní výšku 17,5 metrů a v novém patře byly umístěny tři pravoúhlé obdélníkové ocelové nádrže s rovným dnem, každá o plánovaném teoretickém objemu 39 m3.

Věžové vodojemy vystavěné na Moravskoslezské severní dráze na konci 60. let 19. století jsou prvním příkladem opakovaného užívání typologicky podobných staveb tohoto druhu u společnosti KFNB. Najdeme je například také ve VyškověRousínově nebo v Nezamyslicích. Jejich autorství lze podle výrazových prostředků totožných s výpravními budovami dráhy přičíst projekční kanceláři vedené architektem Theodorem Hoffmannem.

V průběhu druhé světové války byl v areálu přerovské stanice postaven další věžový vodojem, tentorkát s železobetonovou nosnou konstrukcí.

Zdroje informací:

Spisovna ČD, a.s. RSM Brno v Července. Sbírka stavebních plánů a smluv železničních stanic a traťových úseků, neinventarizováno.

Národní archiv, Generální inspekce rakouských drah Vídeň 1863–1918, neinventarizováno.

KREJČIŘÍK, Mojmír: Česká nádraží (architektura a stavební vývoj). Díl I. Litoměřice 2003, s. 69.

BOROVCOVÁ, Alena: Kulturní dědictví Severní dráhy císaře Ferdinanda. Ostrava 2019, s. 56-58, 175.