č. 1008

Trhové Sviny-Něchov

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1927
Výška: 
20 m   
Stavitel: 
Lanna, a.s., Praha
GPS:
48°49'53.907"N14°34'16.92"E

Jeden z architektonicky a konstrukčně nejzdařilejších věžových vodojemů ve venkovském prostředí byl postaven v tehdy samostatné obci Něchov v jižních Čechách (dnes část Trhových Svin). Stal se součástí skupinového vodovodu budovaného v letech 1924–1928 společným nákladem obcí Besednice, Nesměň (dnes součást Ločenic), Něchov a Todeň (dnes části Trhových Svin) podle projektu Ing. Františka Doskočila, okresního technika a úředně autorizovaného civilního inženýra z Trhových Svin. Postavila jej pražská firma Lanna‚ která zcela změnila původní Doskočilův návrh a vytvořila působivou 20 metrů vysokou stavbu, která je dokladem vyspělosti firmy v práci se železobetonem. V roce 2012 byl vodojem prohlášen kulturní památkou.

Šest železobetonových pilířů a kamenné neomítané zdivo mezi nimi tvoří zužující se konstrukci dříku, který nese ve výšce 11 metrů nad terénem železobetonovou nádrž typu Intze I o objemu 75 m3 a vnitřním průměru 520 cm. Na plášti nádrže v podobě omítaného válce se zvýrazněným obvodovým pásem spočívá tři a půl metru vysoká železobetonová střešní kopule s lucernou. Na stěně vodojemu vlevo od vstupu je osazena mosazná deska upomínající na výstavbu vodovodu, vpravo v omítce nosného pilíře je pak vlys Lanna Praha 1927. Přístup z přízemí pod nádrž zajišťuje dvojice ocelových žebříků, jedna železobetonová plošina a patro pode dnem nádrže. Středem nádrže vede na její strop průlezná šachtice s dalším ocelovým žebříkem.

Kromě něchovského věžového vodojemu byl pro skupinový vodovod postaven další také v Nesměni (dnes součást Ločenic), a to firmou Ing. Karla Kresse z Prahy.

Zdroje informací:

Národní technické muzeum – Archiv architektury a stavitelství, Lanna, akciová stavební společnost 1890–1960, neinventarizováno.

Archiv ČEVAK a. s., neinventarizováno.

CUKR, Jiří: Skupinový vodovod pro obce Besednice, Nesměň, Něchov a Todně. Výběr 47, 2010, č. 1, s. 22–43.