č. 754

Peruc

Věžový vodojem, stojící
Zásobování obyvatelstva
Rok výstavby: 
1928
Výška: 
21.4 m   
Projektant: 
Ing. Jaroslav Matička, Praha-Karlín / Ing. Dr. Eduard Zejda, Praha-Karlín
Stavitel: 
Ing. Jaroslav Matička, Praha-Karlín
GPS:
50°20'9.749"N13°57'2.054"E

Projekt vodovodu pro obec Peruc vypracoval v roce 1926 Ing. Jaroslav Matička z Prahy-Karlína. Projektové dokumentace ke stavbám zhotovil Ing. Dr. Eduard Zejda rovněž z Prahy-Karlína. Podle kolaudačních plánů z prosince roku 1928 se dá předpokládat, že Matička byl rovněž pověřen výstavbou vodovodu včetně téměř 22 metrů vysokého věžového vodojemu.

Nosnou konstrukci vodojemu tvoří osm železobetonových pilířů zakončených pod nádrží čtvrtkruhovými krakorci. Pilíře mírně vystupují vně z nosného dříku, mezi nimi je provedeno omítané zdivo osazené v různých výškových úrovních okenními otvory. Vstup do vodojemu portikusem je ze severní strany. V jednom poli mezi nosnými pilíři byl umístěn půlkruhový ukazatel objemu vody v nádrži.

Opláštění válcové železobetonové nádrže s rovným dnem o objemu 100 m3 je provedeno v podobě osmibokého hranolu. Rohové pilíře opláštění jsou železobetonové a podobně jako v nosné části z něj mírně vystupují. Mezi nimi byly provedeny vždy dva horizontální zdobné pruhy. Objekt je zakončen kopulovitou střechou s lucernou.

Přístup k nádrži je zajištěn železobetonovými podestami spojenými ocelovými žebříky. Středem nádrže vede na její strop průlezná šachtice osazená ocelovým žebříkem.

V roce 2007 proběhla částečná rekonstrukce technologie, v letech 2015–2016 pak proběhla rozsáhlá rekonstrukce celého objektu.

Zdroje informací:

Archiv Severočeských vodovodů a kanalizací, neinventarizováno.

HLADÍK, Jiří: 87 let starý vodojem v Peruci prochází omlazovací kůrou. Severočeská vodárenská společnost, a.s. [citováno: 16. dubna 2023]. Dostupné z: https://1url.cz/zrAwQ